ANSA Group Infinity

Desktop Version Below

PROIECTAREA PROCESELOR

SAU DESPRE
DESIGN THINKING

Design Thiking este un proces iterativ ce încurajează profesioniștii din varii domenii să conteste prezumțiile firești, să empatizeze cu utilizatorii produselor lor și să reîncadreze problemele pentru a fi mult mai concentrate pe partea umană; toate acestea tocmai pentru a pune în perspectivă strategii alternative și soluții pentru acele probleme.

Cu alte cuvinte, Design Thinking încurajează profesioniștii să gândească outside the box și să îmbrățișeze abilități naturale pentru a rezolva problemele. În același timp, Design Thinking mută accentul de la a face înapoi la a gândi soluții.

Vom explica mai pe larg, în cele ce urmează, care sunt procesele ce fac parte din această metodologie de succes, însă, înainte de a continua, te invităm să citești mai multe despre părintele fondator al inteligenței artificiale, cel care a dat naștere acestei metodologii, aici.

Cu toate astea, începând cu anii 60, o multitudine de gânditori și contribuitori au fost implicați. În 1987, Peter Rowe de la Harvard a publicat cartea intitulată Design Thinking, carte pe care o puteți achiziționa aici.

CENTRAT PE UTILIZATOR

INGREDIENTE
DE SUCCES

Atunci când ne concentrăm pe relațiile dintre componente, este tocmai momentul în care abilitatea noastră pentru design, una din cele trei dimensiuni fundamentale ale inteligenței umane, stabilește relații funcționale de tip ”și” – în opoziție cu cele de tip ”sau”, între știință, artă și design.

Știința are rolul de a găsi similarități între lucrurile care sunt diferite; Arta, de a găsi diferențe între lucrurile care sunt similare iar Design-ul poartă rolul de a crea un ”întreg” fezabil din ”părți” nefezabile.

Cursul clasic al procesului de Design Thinking este Empatia (căutarea poveștilor de succes și pasiunea din ele), Definirea (necesitățile și opiniile, sau punctele de vedere ale utilizatorilor), Ideația (stadiul în care toate ideile sunt valoroase), Prototipul (procesul de a construi pentru a învăța) Testarea (arată, nu doar spune cum), urmat de numeroasele reiterații ale cursului până la produsul final.

Procesele Design Thinking

Continuă să citești pentru a afla mai multe despre procesele ce alcătuiesc această metodologie.

POVEȘTI DE SUCCES ȘI DRAGOSTE

EMPATIA

Empatia este fundamentul proceselor de design centrate pe om, cea în care observăm și interacționăm cu utilizatorii, descoperind nevoile lor prin această imersiune, căutând aspecte de care utilizatorii pot fi sau nu conștienți. Gândim aici în termeni de a ghida eforturile de inovație și pentru a identifica utilizatorii potriviți pentru care creăm acest design. Încercăm să descoperim emoțiile ce ghidează comportamentele utilizatorilor.

PUNCTUL DE VEDERE AL UTILIZATORULUI

DEFINIREA

Definirea este modul în care descompunem și sintetizăm rezultatele procesului de empatie în perspective și nevoi convingătoare, obiectivizând provocări importante și specifice. Această etapă este esențială procesului de design datorită faptului că exprimă problema căruia ne adresăm prin eforturile noastre.

De cele mai multe ori, pentru a fi cu adevărat productiv în generarea definițiilor necesare, trebuie ca mai întâi să reformulezi provocarea, pe baza noilor perspective pe care le-am obținut prin munca de design.

TOATE IDEILE SUNT VALOROASE

IDEAȚIA

Ideația este acel mod al procesului nostru de design în care țintim șă generăm alternative radicale de design. Din punct de vedere mental, reprezinta un proces larg de abordare, a conceptelor și rezultatelor posibile – într-o manieră productivă, dar mai degrabă superficială decât concentrată.

Aici pășim dincolo de soluțiile evidente și ne străduim să valorificăm perspective colective, descoperind astfel arii necunoscute de explorare.

Concomitent, creăm fluență, sau volum și flexibilitate, sau varietate în opțiunile pentru inovație disponibile proiectului. Ne îndepărtăm atenția de soluțiile evidente și gândim diferit. Ideația este procesul în care explorăm idei nebănuite, în vreme ce rămânem ”on-topic”.

CONSTRUIM PENTRU A ÎNVĂȚA

PROTOTIPUL

Prototipul este stagiul procesului de design în care ideile și explorările lor sunt lăsate deoparte și ne îndreptăm spre lumea fizică. Un prototip poate fi orice ia o formă fizică – fie un flip-chart plin cu notițe post-it, o activitate de role-play, un spațiu, un obiect, un model, o interfață sau un simplu storyboard.

Construirea prototipului satisface necesitatea de a învăța; de a rezolva neînțelegerile; de a începe o conversație; de a eșua rapid și ieftin. Însă, importanța etapei prototipului se află tocmai în posibilitatea de a gestiona procesul construirii soluției.

MOMENTUL ADEVĂRULUI

TESTAREA

Testarea este etapa care ne permite șă obținem feedback asupra soluțiilor noastre, oportunitatea de a le rafina și îmbunătăți, cat și cea de a continua să învățăm despre utilizatorii noștri. Construim prototipul ca și cum avem dreptate, însă testăm ca și cum am ști deja că am greșit.

Testăm pentru a rafina prototipurile sau soluțiile, pentru a învăța mai mult despre utilizator, cu obiectivul de a testa și rafina propriul punct de vedere.

Și de la capăt. Începem din nou și reiterăm pe cât de mult ne permite timpul dedicat proiectului.